+31(0)10 30 70 161 info@maastt.com

Passiveren

Het chemisch passiveren is het herstellen van de passieve chroomoxide laag van roestvast staal die het rvs tegen oxidatie en corrosie beschermt.

Omschrijving

Bij passiveren gaat het voornamelijk om de chroomoxide huid. Dit is de dunne laag die het roestvast staal beschermt. Deze laag ontstaat uit zichzelf doordat het metaaloppervlak een reactie aangaat met zuurstof.

Oppervlakte verontreinigen zoals vet en vreemd ijzer en ook lasverkleuring verhinderen dit proces van spontane passivatie in schone lucht. In zo’n geval is het roestvast staal toch vatbaar voor oxidatie en corrosie. Een chemische behandeling is dan nodig om de passivatie-laag te herstellen.

Afhankelijk van de toestand van uw installatie, zijn mogelijk aanvullende behandelingen nodig. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ontvetten, beitsen, of derouging.

Deze ondersteunende processen zorgen dat het oppervlak vrij is van verontreinigingen zodat effectieve passivering mogelijk is.

Chemische passivatie is een proces waarbij een zuur wordt gebruikt zodat de chroomoxide huid sneller sluit. Dit kan noodzakelijk zijn:

  • Als de atmosferische condities ongunstig zijn voor spontane passivering.
  • Als het te reinigen object groot is en in delen wordt gebeitst. Dat kan voor vlekvorming zorgen. Chemisch passiveren verhelpt dit.
  • Als er vervuiling verwijderd moet worden zoals vreemd ijzer of kalk en het oppervlak onaangetast moet blijven. Voor veel installaties in de food en pharma geldt een hoge eis m.b.t. de ruwheid van het oppervlak.
  • Om voor inbedrijfstelling 100% zeker te zijn van een volledige passivatie. Voor kostbare installaties en bij hoge kwaliteitseisen wordt chemische passivatie opgenomen in de specificatie om het rvs maximaal te beschermen tegen oxidatie en corrosie.

Verder lezen

Voor verdere verdieping in het passiveren van rvs verwijzen wij graag naar:

1. www.inoxpassivation.com

2. Infosheet Passivatie

Protect your investment, minimise downtime and optimise your process

Contact

+31(0)10 30 70 161
info@maastt.com

Locaties

Sheffield (GBR)
Rotterdam (NLD)
Antwerpen (BEL)

Volg ons