Koolstofstaal beitsen & passiveren
Bij het beitsen van koolstofstaal wordt met een sterk zuur, roest, walshuid, gloeihuid, lashuid en andere vervuilingen verwijderd. Het oppervlak is na de behandeling schoon en chemisch reactief. Met beitsremmers wordt de aantasting van het basismateriaal beperkt.
Omschrijving
Na de chemische behandeling zijn de oxidehuid en vervuilingen verwijderd. Het staal oppervlak reageert dan met zuurstof uit de lucht en zo ontstaat vliegroest. Om dit te voorkomen wordt na het beitsproces met een nabehandeling een passivatielaag aangebracht. Dit is een zeer dunne laag en voor tijdelijke bescherming en mag niet verward worden met een coating. De tijdelijke passivatielaag beschermt het koolstofstaal tegen oxidatie wanneer deze nog niet in bedrijf is gesteld.
Voor koolstofstaal is stralen en coaten een gebruikelijke alternatieve methode. Voor chemisch beitsen en passiveren wordt bijvoorbeeld gekozen bij ketels en leidingwerk waar met water en stoom gewerkt wordt.
Voor halffabricaten (zonder walshuid) kunnen wij met een speciale samenstelling van de chemicaliën een verkorte procedure aanbieden. Na ontvetting wordt het beitsen en passiveren dan in één stap uitgevoerd.
Ook moeten koolstofstalen systemen vaak gereinigd worden van productvervuilingen. Een dergelijke procesvervuiling, die om chemische behandeling vraagt, leidt in veel gevallen ook tot een procedure die bestaat uit ontvetten, beitsen en passiveren. De juiste procedure wordt bepaald door vooraf een monster van de vervuiling te analyseren.
Protect your investment, minimise downtime and optimise your process
Contact
+31(0)10 30 70 161
info@maastt.com
Locaties
Sheffield (GBR)
Rotterdam (NLD)
Antwerpen (BEL)