+31(0)10 30 70 161 info@maastt.com

Derouging

Rouge bestaat uit ijzeroxides of ijzerhydroxides. Rouge is herkenbaar als roodbruine laag.

Omschrijving

Rouging is een bijzondere vorm van oxidatie en komt voornamelijk voor in systemen die gebruik maken van ultra schoon water of schoon stoom. We hebben het dan met name over de farmaceutische industrie. Systemen met grote kans op rouging, zijn: autoclaven, proces vaten, vriesdrogers, water voor injectie, puur stoom en ultra puur water.

Rouge wordt onderverdeeld in drie types:
Type 1 rouge is meestal een lichte verontreiniging met een oranje kleur. Door cavitatie van een pomp kunnen deeltjes losgekomen en door het systeem verplaatsen. Deze vorm van rouge is gemakkelijk te verwijderen met een poetslap. Chemische reiniging en passivatie geeft een beter resultaat.
Type 2 rouge is hardnekkig en heeft een diep oranjerode kleur. Het wordt gevormd op plekken waar het roestvast staal onvoldoende is gepassiveerd of waar de passivatie-laag is onderbroken, bijvoorbeeld door chlorides. Type 2 rouge hecht zich stevig aan het rvs en heeft een chemische behandeling nodig om verwijderd te worden.
Type 3 rouge is donker paars tot zwart door de aanwezigheid van magnetiet en ijzeroxide. Type 3 rouge is voornamelijk te vinden in hete stoom systemen en is lastig te verwijderen met standaard derouging chemicaliën. Agressievere chemicaliën of mechanische reiniging kunnen noodzakelijk zijn.

Verder lezen

Voor verdere verdieping in rouge en derouging verwijzen wij graag naar:

Pompwaaier: Met rouge / Na derouging
Pomphuis: Met rouge / Na derouging

Protect your investment, minimise downtime and optimise your process

Contact

+31(0)10 30 70 161
info@maastt.com

Locaties

Sheffield (GBR)
Rotterdam (NLD)
Antwerpen (BEL)

Volg ons